Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna – nowa wystawa czasowa w muzeum POLIN (11 marca – 12 grudnia 2022 r.).
Kuratorki Magdalena Maślak i Tamara Sztyma nie poprzestały na żydowskich potrawach i zwyczajach związanych z jedzeniem. Stworzona przez nie narracja ukazuje «od kuchni» kulturę żydowską w czasie i przestrzeni. Na wystawie poznamy tradycję, kuchnie sefardyjską i aszkenazyjską, gastronomię współczesnego Izraela, potrawy jadane przez Żydów w dzisiejszej Polsce i Ameryce. Kto by pomyślał, że symbolem kuchni żydowskiej w Ameryce stanie się bajgiel z łososiem?

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. Wystawa w Muzeum Polin. Różowe filiżanki należały do Juliana Tuwima

Filiżanki rodzinne Juliana Tuwima z portretami jego dziadków. Obok filiżanka ze znakiem żydowskiego klubu sportowego Haszmonea
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. Wystawa w Muzeum Polin (11.03 – 12.12.2022)

Niebieska butelka pochodzi z warszawskiej kawiarni Mała Ziemiańska (1918–1944), a brązowy talerz z ASP w Jerozolimie (I poł. XX w.)
Od kuchni  Żydowska kultura kulinarna, Muzeum POLIN (11 marca – 12 grudnia 2022)

Cukiernica i szczypce do cukru z posagu Ewy Kramsztyk (XIX/XX w.). Za nimi zielony talerz rodziny Natansonów z willi w Jerozolimie.

Naczynia do obmywania rąk (XIX/XX w.), patera z inskrypcją błogosławieństwa wypowiadanego nad chlebem i pucharki kiduszowe

Oprócz licznych fotografii i sporej liczby autentyków, atrakcją (nie po raz pierwszy zresztą na wystawie w muzeum Polin) są audiowizualne nagrania. Michael Schudrich – naczelny rabin Polski podjął m.in. trudny temat uboju rytualnego. Sam rabin, o czym wspomina w tej wypowiedzi, nie jada mięsa. Gołda Tencer – aktorka, scenarzystka i reżyserka w Teatrze Żydowskim w Warszawie wspomina smaki i zapachy jedzenia z rodzinnego domu w powojennej Łodzi. Opowiada też piękną anegdotę o tym jak to karp po żydowsku w jej wykonaniu podbił podniebienia podczas charytatywnego wydarzenia kulinarnego na rzecz Domu Artystów Weteranów w Skolimowie. Maryla MusidłowskaJakub Chojecki przygotowujący w JCC Warszawa coniedzielne, koszerne śniadania Boker Tov wyjaśniają zasady koszerności. Audiowizualnych wypowiedzi jest więcej. Na wystawie znajdziemy także przepisy m.in. na czulent, kugel z makaronu, a nawet instrukcję zaplatania chałki z sześciu kawałków.

Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. Wystawa w muzeum Polin. Na zdjęciu maszyna do robienia macy.

Maszyna do robienia macy
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. W info podpisie prawie wszystko o hummusie

Najbardziej kojarzony z kuchnią izraelską jest hummus
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. Pośrodku instalacja Anny Królikiewicz

Pośrodku jeden ze stołów Anny Królikiewicz
Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna. Kulinarna mapa diaspory

Kulinarna mapa diaspory

Dopełnieniem ekspozycji są cztery instalacje Anny Królikiewicz – artystki wizualnej i pedagoga ASP w Gdańsku. Jej artystyczne Stoły nawiązują do czterech głównych tematów wystawy: Tradycji, Diaspory, Nowoczesności i Wspomnień.

Program towarzyszący wystawie Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna obejmuje: oprowadzania kuratorskie, zwiedzanie z przewodnikiem zwieńczone degustacją w muzealnej restauracji Warsze, warsztaty kulinarne, wydarzenia dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami, tematyczne dyskusje online. Harmonogram aktualnych wydarzeń jest dostępny na www. muzeum POLIN.


Od kuchni  Żydowska kultura kulinarna
, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie
11 marca – 12 grudnia 2022

Segregator Aliny Ert-Eberdt

realizacja: estinet.pl