Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna – nowa wystawa czasowa w muzeum POLIN (11 marca – 12 grudnia 2022 r.).
Kuratorki Magdalena Maślak i Tamara Sztyma nie poprzestały na żydowskich potrawach i zwyczajach związanych z jedzeniem. Stworzona przez nie narracja ukazuje «od kuchni» kulturę żydowską w czasie i przestrzeni. Na wystawie poznamy tradycję, kuchnie sefardyjską i aszkenazyjską, gastronomię współczesnego Izraela, potrawy jadane przez Żydów w dzisiejszej Polsce i Ameryce. Kto by pomyślał, że symbolem kuchni żydowskiej w Ameryce stanie się bajgiel z łososiem?
Oprócz licznych fotografii i sporej liczby autentyków, atrakcją (nie po raz pierwszy zresztą na wystawie w muzeum Polin) są audiowizualne nagrania. Michael Schudrich – naczelny rabin Polski podjął m.in. trudny temat uboju rytualnego. Sam rabin, o czym wspomina w tej wypowiedzi, nie jada mięsa. Gołda Tencer – aktorka, scenarzystka i reżyserka w Teatrze Żydowskim w Warszawie wspomina smaki i zapachy jedzenia z rodzinnego domu w powojennej Łodzi. Opowiada też piękną anegdotę o tym jak to karp po żydowsku w jej wykonaniu podbił podniebienia podczas charytatywnego wydarzenia kulinarnego na rzecz Domu Artystów Weteranów w Skolimowie. Maryla Musidłowska i Jakub Chojecki przygotowujący w JCC Warszawa coniedzielne, koszerne śniadania Boker Tov wyjaśniają zasady koszerności. Audiowizualnych wypowiedzi jest więcej. Na wystawie znajdziemy także przepisy m.in. na czulent, kugel z makaronu, a nawet instrukcję zaplatania chałki z sześciu kawałków.
Dopełnieniem ekspozycji są cztery instalacje Anny Królikiewicz – artystki wizualnej i pedagoga ASP w Gdańsku. Jej artystyczne Stoły nawiązują do czterech głównych tematów wystawy: Tradycji, Diaspory, Nowoczesności i Wspomnień.
Program towarzyszący wystawie Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna obejmuje: oprowadzania kuratorskie, zwiedzanie z przewodnikiem zwieńczone degustacją w muzealnej restauracji Warsze, warsztaty kulinarne, wydarzenia dla dzieci i młodzieży z niepełnosprawnościami, tematyczne dyskusje online. Harmonogram aktualnych wydarzeń jest dostępny na www. muzeum POLIN.
Od kuchni Żydowska kultura kulinarna, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie
11 marca – 12 grudnia 2022